Adresa de e-mail:


Parola:

(am uitat parola)Sunt un client nou.
Creează un cont
Informaţii
Informaţii
Apaosuri
[978-606-594-170-0]
5,00 RON
scrisă de: Cătălin-Mihai Ștefan Data adăugării: joi 05 septembrie, 2013
Autor: Elena Atudosiei
A trecut deja mai bine de o lună de când librăria Avant-Garde a găzduit lansarea volumului Apaosuri a lui Cătălin-Mihai Ștefan (volum apărut la editura Ideea Europeană). Cei care au fost de față și-au făcut o idee despre ce vor găsi între coperțile cărții datorită numărului destul de mare de poeme citite de autor. Și apoi au fost și intervențiile invitaților care au completat tabloul.
Să începem cu titlul care nu dezvăluie foarte multe despre ceea ce urmează. Apaosul (sau paos) este un termen ce ține de religia creștină, fiind strâns legat de ritualul înmormântării. Din fericire nu este vorba neapărat despre o moarte propriu-zisă, ci despre finalul unei etape fermecătoare din viața omului: copilăria. Suntem martori la înmormântarea unei lumi în care, odată părăsită, nu mai avem acces decât prin intermediul unor amintiri mai mult sau mai puțin vagi.
Tema principală a poemelor din Apaosuri este universul copilăriei, cu jocuri și vise, zgomote și arome, părinți și prieteni. Cum însuși autorul afirmă, textele își au rădăcina în propriile lui experiențe, cititorul având astfel oportunitatea să cunoască atât poetul, cât și omul.
Nu durează mult să citești cartea de la un capăt la altul într-o singură… ședință (deși nu aș sfătui pe nimeni să încerce asta). Vom descoperi în ea diferite stări pe care le încearcă cel ce a fost cândva copil. Unele poeme atrag mai mult decât altele, dar cred că toți cititorii (sau măcar majoritatea) vor fi emoționați de modul în care este prezentată imaginea mamei: o icoană purtată mereu în suflet. Ea… inimama.

Cătălin-Mihai Ştefan este poetul care traduce lucid toate fenomenele social-politice ale secolului său. El este autorul care nu pune sentimentele în ruleta literaturii poetice, chiar dacă se află la vârsta trufiei. Poemele sale divulgă o lume delicată, intimă, în care nu se poate intra cu bocancii gălăgioşi ai străzilor biografiilor comune. El este autorul care întotdeauna găseşte în Poezie sanctuarul său, precum şi locul agreat pentru a prepara fotogramele familiei. Chimia sa nu este una a sarcasmului şi nici a teribilismului dus la extrem ci, dimpotrivă, una a convingerii că toate bijuteriile universului conduc către un decor existenţial, în care omul află că este stenograma perfectă a Iubirii, a gestului divin. Poetul ieşean dă dovadă că stăpâneşte aerul voluptos care ne învăluie pe toţi, el este acela care ne sugerează, prin forţa limbajului poetic, că suntem, în funcţie de cum alegem, fie un gest vulnerabil, fie o capodoperă. Versul său este expresia discretă a unui om puternic, a poeziei cu adevărat carnale. Pe scurt, „Apaosuri” este volumul de poeme care te contaminează cu multă candoare, cu un limbaj care te obligă să te copilăreşti până acolo încât să conştientizezi că de fapt fiecare etapă a vieţii nu are să însemne decât încă un pas de şotron. Poetul divulgă, într-o manieră inedită, aromele şi energiile copilăriei postsocialiste. Altfel spus, „Apaosuri” este volumul unor holograme lirice pe care poetul, inspirat, ni le aduce în acest postmodernism natural-robotizat. Cred că prin acest volum autorul îşi câştigă, la propriu, locul binemeritat în peisajul poeziei 2000+.
(Paul GORBAN)
Cătălin-Mihai Ştefan a reuşit să scrie o carte de-a dreptul tulburătoare despre avatarurile unei identităţi în curs de revelare. Poemele sale, toate imagini fulgurante ale memoriei, sunt mici ofrande aduse unui timp deja trăit, mici lumi dispărute care îşi cer dumicatul de pâine şi linguriţa de vin. Ce am fi fără amintiri, ce ar fi amintirile fără noi cei de acum... Puzzle-ul acestor „istorii” personale prinde contur abia după ce lucrurile nespuse încep să se acumuleze şi să fie la fel de prezente ca şi acelea rostite cu apăsare. După un debut onorabil Muza avatarului (2005), Cătălin-Mihai Ştefan revine în poezie cu un volum cât se poate de convingător, alăturându-se astfel, celor mai buni poeţi ai celui de-al doilea val douămiist.
(Şerban Axinte)

http://cultura.sticul.ro/apaosuri/

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
Înapoi Scrie recenzie

Adaugă în coş

Coşul de cumpărături este gol.
Promotia 2+1!
Concurs Ideea Europeană
Concurs