Adresa de e-mail:


Parola:

(am uitat parola)Sunt un client nou.
Creează un cont
Informaţii
Informaţii
O carte pe saptamana
[978-973-7691-54-5]
21,20 RON
scrisă de: Ideea Europeană Data adăugării: smbt 01 mai, 2010
Florin Oprescu: „O carte pe saptamana isi castiga dreptul la exegeza unitara si coerenta printr-un fir director subtil, ce vizeaza rafinamentul lecturii, si anume perspectiva ferma si nuantata asupra fenomenului postmodern in literatura romana. Poetica implicita a postmodernismului, nuantata cu aplomb de Stefan Borbély in paginile de cronica literara, este sustinuta indirect prin lecturi ample ale unor texte reprezentative ale perioadei. Asadar, pe langa unitatea stilistica fundamentala, Stefan Borbély reuseste sa impuna in ochii cititorului un postmodernism romanesc reactualizat si privit vesnic prin ochii lucizi si intransigenti ai profesionistului literar.”

Adi Dohotaru: „Stefan Borbely e intr-un top 5 al profesorilor pe care i-am prins in cinci ani de scoala. Din pacate, l-am prins doar la masterul de la Litere, dupa patru ani de Jurnalism. Dupa cum am povestit si cu Gratian, anii petrecuti la Jurnalism puteau fi comprimati ca invatatura intr-un singur semestru, daca nu am fi avut profesori ca Ruxandra Cesereanu si Miruna Runcan. Borbely mi-a dat carti foarte utile pentru volumul meu despre anii ’60 in SUA, iar la cursuri recomanda lecturi suculente ideatic. E calm, non-intruziv in timp ce preda. Nu incearca sa te convinga de ceva anume, sa iti inoculeze propriile valori, e un ghid bland, de la distanta, temator ca ar putea deveni acel Magus al lui Fowles. Povestea la un curs de Malraux si de scrierea sa fascinanta – Ispita Occidentului. Eram in aripa dinspre strada a Facultatii de Litere. Dupa-amiaza, ora 5, noiembrie, vreme mohorata, lume adormita, geamuri subtiri. E perioada cu trafic greu pe B-dul Horea... masini, claxoane, tramvaiele cu uruitul lor metalic. Nu se aude ce spune profesorul. Ii spun sa ridice putin vocea. O face cateva minute, apoi revine la tonul initial. Incercam sa ciulim urechile, dar strada il acopera pe profesor. Cred ca asta se intampla in general cu intelectualii de azi, care se manifesta cu precadere in afara spatiului public, pe nise universitare ori in carti cu un tiraj maxim de 1.000 de exemplare. Limbajul Evului Media i-a scos de pe teren, din spatiul public, si i-a asezat pe banca de rezerve mentale.”

Iulian Boldea: „Inainte de toate, Stefan Borbély concepe actul lecturii saptamanale sau zilnice ca pe o datorie fata de sine insusi, in sensul obligatiei (si placerii) de a se tine la curent cu mersul la zi al literaturii actuale. Ce a mai produs un scriitor sau altul, cine a debutat si cu ce, sub ce zodie se asaza noile orientari ale scrisului romanesc pot fi intuite ca intrebari curente care il framanta si carora incearca sa le dea raspuns”. Spirit aplicat si metodic, Stefan Borbely isi tradeaza, in paginile sale foiletonistice, si eruditia, o eruditie decomplexata si lipsita de ostentatie. Atent la nuantele textului pe care il dezbate, criticul recurge adesea la instrumentele comparatismului, pentru a realize racorduri rapide, dar necesare, intre opere, epoci literare sau stiluri de creatie, intr-o maniera degajata, ce nu ingaduie abuzurile interpretative sau relaxarile conceptuale.”

Andrada Fatu-Tutoveanu: „In diversele sale ipostaze, de la profesia didactica la implicarea polemica din publicistica sau la organizarea si moderarea de evenimente culturale, Stefan Borbély a demonstrat mereu capacitatea de a echilibra formatia academica, precizia detaliului sau lecturile erudite cu o deschidere (o combinatie de spirit polemic si ludic) pe care studentii i-o recunosc si de care se simt provocati. Privind inapoi intr-un moment de bilant, apreciez asadar ca pe o sansa importanta posibilitatea de a fi colaborat cu domnia sa (ca studenta, masteranda si ulterior ca doctoranda a Catedrei de literatura comparata) in cadrul mai multor proiecte culturale, de cercetare, editoriale etc., ghidate de fiecare data de domnia sa cu egal interes. Nu stiu daca e frecventa dublarea unui model livresc de unul uman, insa aici e cazul unei astfel de marturisiri: am dorit sa-i seman deopotriva in scriitura (vivace, polemica, insa eleganta si armonioasa) ca si in ipostaza sa de profesor (desavarsit pregatit, sobru si generos deopotriva): scriitor si dascal Profesionist.”

Aura Christi: „Pornind de la Nietzsche(/i) este un eseu interdisciplinar – sau, cu vorbele autorului, Stefan Borbély (de care ne apropie iubirea atroce fata de marea Literatura a Nordului mitteleuropean), spicuite de la inceputul textului, o constructie din „piese disparate intr-un joc (i)intelectual obsesiv si de durata” (s.n.) – in care elementele constitutive, douasprezece – numarul cartilor scrise de acest carturar descins din prestigioasa filiera a nordicilor – intercalate fara repros in topografia acestei carti dificile, urmaresc, obsesiv, tematic, influentele nietzscheene in scrierile de varf ale unor scriitori ce alcatuiesc tribul nietzscheenilor. De ce Nietzsche? Iarasi si iarasi Nietzsche?”

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
Înapoi Scrie recenzie

Adaugă în coş

Coşul de cumpărături este gol.
Promotia 2+1!
Concurs Ideea Europeană
Concurs